Grundspillet

Til ting der ikke lige passer ind ind i kampprogrammet, eller referaterne
Locked
mathias
Posts: 75
Joined: Wed Jul 02, 2003 2:58 pm
Location: FRB/DK
Contact:

Grundspillet

Post by mathias »

Grundspillet i UV-kampe
v. Kjeld

Jeg har delt spillet op i 4 faser med hver sine specielle karakteristika:
  • 1. Eget angreb
    2. Modstanderens kontra
    3. Farezone
    4. Eget forsvar
    5. Egen kontra
Fase 2, 3 og 5 er forbigående faser, hvor det centrale spørgsmål er hvordan man omgrupperer tropperne til at bide sig fast i fase 1 og 3.

Under hele spillet gælder det at der altid er en forsvarsspiller i overfladen og en ved bunden. Der er også altid en målmand/venstreving i vandoverfladen og een ved bunden. Centerangriber og højreving er der ingen særlige regler for på det område. De skal bare overfalde dem der har bolden eller gøre sig spilbare.

I det efterfølgende kaldes spillerne:
m = målmand/venstreving
f = forsvarsspillere
c = centerangriber
h = højreving

Den neddykkede spiller (m og f) kaldes 1, mens den der ligger i overfladen, kaldes 2.

Bassinets positioner kaldes:

Ud = udskiftingsspillere

Image

Fase 1
Når vi angriber modstanderens kurv skifter m1 og m2 mellem position BO og CN. Når m1 forlader sit neddykkede angreb på modstanderens kurv vender han tilbage til BO hvor m2 med det samme dykker ned til CN. m2 dykker først når de har hilst hinanden i BO.
Forsvarsspillerne roterer i BO-BN-CN. Det vil sige at der hele tiden er en forsvarsspiller bag bolden. I denne position skal han helst være spilbar så angriberne kan bruge ham som bageste hjørne i en trekant. Forsvarsspillerne må ikke gå mod kurven for at skore med mindre chancen er meget, meget oplagt.
c og h angriber alt hvad de kan. De kan vælge om de vil skiftes til at være nedykkede eller de vil kaste begges styrke ind i et gennembrud mod målet.
Der udskiftes ikke i denne fase.

Fase 2
Når modstanderne får bolden og slår kontra skal:
Den neddykkede forsvarsspiller søge at standse ham, forsinke ham eller bremse ham mere end direkte at tage bolden fra ham. Forsinkelsen er det vigtigste. Bliver f1 paseret skal f2 gå ned og overtage mens f1 går direkte til overfladen og BO. Man skal ikke bruge tid og kræfter på at indhente angriberen.
m, c og h fortsætter det intense angreb på de modstandere der har bolden.
Der udskiftes ikke i denne fase.

Fase 3
Denne fase opstår når modstanderne passerer grænsen BO-BN og der sker følgende:
m2 drøner i overfladen tilbage til AO og dykker direkte ned til kurven (AN). m1 går til overfladen og svømmer mod AO.
f2 følger m2 og indtager pladsen foran kurven (AN). f1 svømmer til AO.
c og h drøner direkte op til Ud og bliver afløst af friske spiller der springer direkte i vandet med retning mod AN. Når de går op af vandet råber de "forsvar".

Fase 4
I denne fase fastholder m og f hele tiden rotationen mellem AO og AN. De skal blokere adgangen til kurven og ikke lade sig lokke i indfight eller gå ud i modstanderne.
c og h har det store arbejde med at prøve at få bolden fra modstanderne. De går direkte fra udskiftning til bunden og direkte fra bunden til udskiftning. c og h må på intet tidspunkt ligge passive i overfladen. Når de går op af vandet råber de "forsvar".

Fase 5
Alle spillere kan risikere at få bolden. Den spiller der har bolden skyder hurtigt frem i bassinet mod modstanderens kurv. De andre søger efter mod fase 1's positioner.
Trætte spillere lader sig udskifte og råber "kontra" idet de går op af vandet.
Udskiftningsspillere dykker direkte til den neddykkede angrebsposition for den spiller de erstatter. Hvis det er f2 eller m2 går f1 og m1 til overfladepositionen. Begge m'er og f'er må ikke lade sig udskifte samtidig. Det er kun den spiller der er på vej op fra en bundposition mellem AN og BN der må gå til udskiftning.
Hvis spillerne ikke kender hinandens roller med sikkerhed må man aftale at man råber sin rolle først (m, f, c, h) og derefter den fase spillet er i ("forsvar"(4), "kontra"(5)).

Dette kan betragtes som grundspillet sådan som jeg har set det ved divisionskampen og VM. Undtagelser og improvisationer medfører afvigelser fra grundspillet. Det samme gør styrkevurderinger og antallet af udskiftningsspillere. Men jeg tror man gør godt i at holde sig så tæt ved grundspillet som muligt. Derudover skal man have aftaler i forbindelse med dødboldsituationer og det konkrete samspil mellem spillerne når man fører bolden frem. For vores hold gælder det at vi skal øve spillet omkring kurven både i forsvar og angreb. Det er navnlig her vi falder igennem.
Anton
Posts: 138
Joined: Thu Sep 04, 2003 10:59 am
Location: Weysesgade 29, 2100 Kbh Ø
Contact:

Post by Anton »

Det jo fascinerende læsning, Kjeld, fascinerende - nu kan vi jo ikke undgå at vinde 4. division!
Locked